‘SOCIAAL WERKER VAN HET JAAR’ KATIE EPPENHOF DONEERT PRIJZENGELD AAN OPKOMEND JONGERENNETWERK

Vanaf juni 2024 mocht de Tilburgse Katie Eppenhof – jongerenwerker bij R-Newt, onderdeel van ContourdeTwern –zich ‘Sociaal Werker van het Jaar’ noemen. Nu het bijna tijd is deze titel over te dragen, kwam het moment om haar gewonnen prijzengeld te schenken. Dat deed zij op donderdag 3 juli in jongerencentrum V39 in Tilburg.

Namens Sociaal Werk werkt! doneerde zij € 3.000 aan een opkomend jongerennetwerk dat samen met Herstelacademie De Kiem is opgezet om ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid onder jongeren structureel te kunnen borgen. De samenwerking tussen De Kiem en R-Newt is ontstaan vanuit het Actieplan Mentale Gezondheid van Gemeente Tilburg.


Wat is ervaringsdeskundigheid en waarom is dit belangrijk?

Ervaringsdeskundigen ondersteunen anderen en/of organisaties vanuit kennis en vaardigheden die zij hebben ontwikkeld. Vanuit eigen levenservaringen leveren zij een bijdrage aan meer begrip, herkenning, hoop en perspectief. Jongeren hebben behoefte aan een plek waar ze bewust stil kunnen staan bij de kracht van hun eigen ervaringen en hoe ze die kunnen inzetten om iets goed te doen voor een ander. De training ‘Van inzicht naar impact’ draagt bij aan het ontwikkelen van vaardigheden voor het inzetten van die eigen ervaring. Na de training kunnen jongeren aansluiten bij het jongerennetwerk waarbij ze met ondersteuning van R-Newt en De Kiem blijven leren en ontwikkelen. Katie, zelf ervaringsdeskundige: “We vinden het belangrijk om jongeren te ondersteunen in hoe zij zelf hun ervaringen bewust en bekwaam kunnen inzetten voor anderen. We bouwen aan een jongerennetwerk waar zij van elkaar kunnen leren en samen kunnen blijven groeien in dit proces.”

Een mooiere wereld voor heel veel jongeren
Dat Katie haar prijzengeld inzet ten behoeve van ervaringsdeskundigheid is voor haar vanzelfsprekend. Katie is binnen het jongerenwerk expert op het gebied van dit onderwerp. De eigen ervaringen uit haar jeugd zijn voor de Tilburgse jongerenwerker de drijfveer om te doen wat ze doet. Katie: “Het voelt goed dat ik met mijn negatieve levenservaringen wél iets positiefs kan betekenen voor een ander. Het betrekken van ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn is essentieel om mensen te ondersteunen in hun herstelproces en om de kwaliteit van zorg en beleid te verbeteren.” Het prijzengeld van € 3.000 wil Katie namens Sociaal Werk werkt! – de organisatie die de verkiezing ‘Sociaal Werker van het Jaar’ organiseert – doneren aan het jongerennetwerk: “Door de training en het netwerk krijgen jongeren de tijd en aandacht die zij verdienen, zodat zij weer iets voor leeftijdsgenoten kunnen betekenen. Deze donatie draagt ook bij aan het belonen van deze inzet, – al is het maar een begin.” 

Tijdens de feestelijke uitreiking waren er een aantal jongeren aanwezig die de training ‘Van inzicht naar impact’ al hebben gevolgd. Een van de cursisten: “Als ervaringsdeskundigen kunnen wij ervoor zorgen dat jongeren beter gehoord en gezien worden. Dat wat mij krachtiger en positiever heeft gemaakt, wil ik overbrengen op andere kwetsbare jongeren.” Een andere cursist: “Als ervaringsdeskundige kun je met je eigen levenservaringen iets positiefs betekenen voor een ander, waarbij je een inspiratiebron en een voorbeeld kunt zijn voor jongeren die hetzelfde meemaken. Wanneer ik mijn ervaringsdeskundigheid inzet, probeer ik herkenning te bieden aan de jongeren en hen een beetje hoop en vertrouwen te geven.”


Delen via:

Ook interessant