Terugblik op een nieuwkomersinloop in V39

Elke donderdagavond

Elke donderdagavond vindt bij R-Newt V39 een ‘nieuwkomersinloop’ plaats, waarop iedereen in deze leeftijdscategorie welkom is. Vele jongeren weten de weg naar V39 dan te vinden voor ontmoeting, een spelletje en het stellen van ondersteuningsvragen. 

R-Newt kent een nieuwkomers team bestaande uit Rico, Soumia, Eden en Berhane vanuit Next-Up dat zich bezig houdt met aanbod op deze doelgroep, op verscheidene locaties in de leefwereld van deze jongeren. Daarnaast wordt hierin stevig samengewerkt met de verscheidene partners. Hier wordt door R-Newt echt impact én een verschil voor de jongeren gemaakt. De werkwijze is aangepast op de specifieke doelgroep.

In het kader van jeugdparticipatie hadden wij afgelopen week op zo’n donderdag een ontmoeting en gesprek met een groep van 15 gemotiveerde jongeren en de beleidsadviseur van de gemeente Tilburg op Asiel, opvang en integratie Iris de Kok. Hier was ruimte om elkaar 2 uur lang mee te nemen, vragen te stellen en van elkaar te leren over wat goed gaat en wat beter kan in de gemeente. 

“R-Newt heeft het super georganiseerd en ik was verrast door zowel het enthousiasme als de input vanuit de jongeren. Heb het als enorm waardevol ervaren om in gesprek te gaan met de jongeren. Het was inspirerend en heeft me nieuwe inzichten gebracht. Het is zeker voor herhaling vatbaar en wil graag vaker in gesprek met jongeren over de belangrijke thema’s in onze gemeente voor vluchtelingen, specifiek de alleenstaande minderjarige vreemdeling.”
(Iris de Kok, beleidsadviseur gemeente Tilburg Asiel, opvang en integratie)

“Een heel mooi gesprek gehad met jongeren met een migratie achtergrond. Mijn conclusie: Jongeren zijn jongeren. Ongeacht hun achtergrond. Op zoek naar dezelfde behoeftes als menig andere: erkenning, huisvesting, onderwijs, toekomstperspectief, bezinning. 
Laat hen vooral zelf aangeven wat zij nodig hebben om zich daarin te voorzien. Het blijkt maar weer hoe goed jongeren dit kunnen aangeven, mits je de juiste omstandigheden creëert om dit te kunnen doen. Wat mij betreft vinden dit soort gesprekken steeds vaker plaats. Waarin de jongeren centraal staan en wij (beleidsmakers, bestuurders, projectleiders, leidinggevende, etc.) vooral openstaan voor hun ideeën. Om samen vorm te geven aan stappen die er toe doen. Duurzaam, effectief en op maat.”
(Ted Embregts, programmaleider expertisecentrum)

“Deze doelgroep ken ik als enorm sterk en veerkrachtig. Ik ben trots dat wij bij R-Newt een specifieke aanpak kennen op deze doelgroep en dat dit in een korte tijd dusdanig is gegroeid dat we hier met een team op samenwerken. Hierop hebben we een heldere toekomstvisie samen met andere partners, want ondanks deze veerkracht zijn er ook veel uitdagingen op allerlei niveaus. De doelgroep die nu bij R-Newt komt is in aantallen enorm. Voor mij was een heldere en duidelijke stap om jongeren zelf te woord te laten en mee te laten spreken over dit beleid. Zij hebben mij wederom verbaasd, wat aangeeft hoe waardevol dit is. Beleid maak je samen, en deze jongeren hebben daar een fantastische kijk op.”
(Bart van Hattum, jongerenwerker en projectleider Nieuwkomers R-Newt)


Delen via:

Ook interessant