Van uitzichtloos thuis naar een baan als beheerder bij R-Newt

Karim zat jarenlang thuis. Hij wist niet wat hij wilde of waar zijn krachten lagen. In 2022 stapte hij naar de huisarts om over zijn depressieve gevoelens te praten. Dat werd het begin van een weg naar boven. Via een participatietraject van Matchmakers kwam Karim bij The NXT Chapter uit. Nu is hij beheerder van de R-Newt-locatie aan de Vest in Dordrecht én volgt hij de vakopleiding jongerenwerk. “Het is mijn ambitie om jongerenwerker te worden.”

In gesprek met gedetineerden

“Na lange tijd thuisgezeten te hebben, kwam ik in september 2022 uit bij The NXT Chapter. Ik kreeg een flyer in handen en dacht gelijk: dit kan weleens iets voor me zijn. Het doel was om meer onder de mensen te komen en om te achterhalen waar mijn kwaliteiten liggen”, vertelt Karim. The NXT Chapter is een programma voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar, waarbij je in een half jaar tijd werkervaring opdoet, je talenten ontwikkelt en deze op een praktische manier inzet voor jezelf, anderen en de samenleving. Jongeren werken aan opdrachten, ontmoeten nieuwe mensen en ontdekken waar hun talenten liggen. Karim: “The NXT Chapter duurde 20 weken. We kwamen twee keer per week, zes uur per dag, samen. Op maandag begonnen we met sporten. Dat was echt fijn, want door te sporten ontstaat er een onderlinge verbinding.” Daarnaast ging de groep NXT Chapter-deelnemers op bezoek bij verschillende beroepen. “Zo gingen we een keer naar de gevangenis, waar we in gesprek mochten met gedetineerden. Dat heeft wel indruk gemaakt. De gedetineerden vertelden over hun doelen om weer terug de maatschappij in te komen. Ook werkten we samen aan een spoken word. Dat was heel leerzaam.”

VAN ONLINE NAAR FACE-TO-FACE CONTACT

Met The NXT Chapter had Karim een aantal persoonlijke doelen. “Ik wilde checken waar mijn plus- en minpunten liggen en waar ik van waarde kan zijn. Ook was het mijn doel om meer zelfvertrouwen te krijgen. We hadden contact in groepsverband, maar er waren ook veel 1-op-1 contactmomenten met de begeleiders vanuit R-Newt. De contacten met Maaike, Pien, Perry en Laura waren erg waardevol. In de tien jaar dat ik thuis heb gezeten, had ik veel opgekropt. Het was fijn om daarover te kunnen praten. Voorheen had ik vooral online contact, nu sprak ik weer mensen face-to-face”, vertelt Karim.

Financieel steentje bijdragen

Er waren tijdens het traject ook onzekerheden. Karim: “De grote vraag was: wat gaat hierna gebeuren? Ik had 20 weken lang routine, maar ik was onzeker over het vervolg. Ik wist mijn einddoel niet.” Aan die onzekerheid kwam tegen het einde van The NXT Chapter een einde toen hij hoorde dat er bij R-Newt uren beschikbaar waren om op te solliciteren. “De meeste deelnemers van The NXT Chapter gingen na die 20 weken weer naar school, maar ik wilde juist werken. Ook om thuis van waarde te kunnen zijn en financieel bij te dragen.” R-Newt zocht begin 2023 een beheerder voor de accommodatie aan de Vest. Karims naam werd genoemd als gegadigde. Karim: “Ik dacht: dit gaat wel erg snel. Maar ik liet het bezinken en besloot toen dat ik het graag wilde proberen. Op 15 maart 2023 ben ik in dienst gekomen van R-Newt.”

Manusje-van-alles

Karim: “In het begin was alles nieuw en spannend. Het enige wat ik wist, is dat ik met mensen zou gaan werken die ik al kende. Dat stelde gerust.” Wat Karim precies doet op een dag? Lachend: “Ik maak het koffieapparaat schoon en zorgt dat hij ready to use is, anders krijg ik ruzie.” Daarnaast werpt hij zich als manusje-van-alles op voor het leveren van spulletjes, zoals elektronica om studio-opnames te maken, of een thermosfles om chocomelk op scholen te kunnen schenken. “Ook moet het busje van R-Newt binnenkort naar de garage. Ik maak dan een afspraak en breng de bus weg.” De ambities van Karim reiken echter verder. “Ik wil heel graag jongerenwerker worden. Daarom loop ik weleens met collega Lola mee op het Yuverta. En op donderdag ga ik met Sandra mee naar de bibliotheek, waar een activiteit is voor kwetsbare jongeren. Daar doe ik de technische kant, zodat er gestreamd kan worden.” Om zijn ambities waar te maken, volgt Karim nu de vakopleiding jongerenwerk van R-Newt. “Dat is spannend, en ik ben best nog wat onzeker. Maar ik wil zo graag iets terugdoen. The NXT Chapter biedt een vergoeding om deel te nemen en daar voelde ik me toch een soort van schuldig over. Deze kans heeft me zoveel gebracht dat ik nu iets wil teruggeven.”

Waardevolle gesprekken

Wat Karim het meest is bijgebleven? “Het contact met de R-Newt-begeleiders, onder wie Maaike, Pien, Perry en Laura. Zij waren er altijd. Na die 20 weken stopte dat contact niet. Als ik ze nu zou bellen, zouden ze nog steeds voor me klaarstaan.” Als het aan Karim ligt, is het eindstation bij R-Newt niet de functie van beheerder, maar die van jongerenwerker. De eerste stap is gezet: hij neemt binnenkort zijn certificaat voor het afronden van de vakopleiding jongerenwerk in ontvangst.

Wil jij ook ontdekken waar jouw krachten liggen en doorstromen naar een (andere) opleiding of baan? Doe mee aan The NXT Chapter of neem contact op met een van de jongerenwerkers in Dordrecht!


Delen via:

Ook interessant